STUDIA PODYPLOMOWE

DIETETYKA KLINICZNA

CZAS TRWANIA

1 rok = 2 semestry

POLSKI

Język wykładowy

PODYPLOMOWE

Rodzaj studiów

FORMA

Niestacjonarna

Studia podyplomowe obejmują zagadnienia z dziedziny dietetyki klinicznej, na którą składa się diagnostyka odżywiania, leczenie i poradnictwo, służące poprawie wyników leczenia.
Słuchacze podczas studiów:

  • zapoznają się m.in. z tematyką fizjologii i patofizjologii żywienia, diagnostyką laboratoryjną w dietetyce, żywieniem w konkretnych jednostkach chorobowych;
  • zdobywają umiejętność przygotowania diety szpitalnej, projektowania diet w wybranych jednostkach chorobowych; potrafią przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem.

Absolwent studiów jest w stanie ocenić potrzeby żywieniowe pacjentów w różnych stanach klinicznych, wymagających opieki zespołu interdyscyplinarnego; posiada wiedzę i umiejętność opieki żywieniowej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami dietetycznymi. Uzyskane kwalifikacje pozwolą na zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi profesjonalnej opieki żywieniowej. Celem studiów w obszarze dietetyki klinicznej jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenie żywienia osób wymagających specjalnego żywienia oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia, przygotowania diety i jej ewentualnej fortyfikacji.

Studia skierowane są do:

  • Osób zainteresowanych tematyką dietetyki klinicznej, w tym prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych, Posiadających dyplom ukończenia szkoły wyższej o profilu medycznym, biochemicznym, biologicznym, chemicznym (tj. dla lekarzy, dietetyków, farmaceutów, fizjologów, biochemików, psychologów, pielęgniarek, fizjoterapeutów, kosmetologów).

Uwaga: Uczestnikiem studiów podyplomowych może być osoba, która posiada kwalifikację pełną co najmniej na poziomie 6 uzyskaną w systemie szkolnictwa wyższego i nauki (Dz. U. 2018 poz. 1668, art. 160.1, ustawa z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce)

WARUNKI PRZYJĘCIA NA STUDIA

Rekrutacja odbywa się na podstawie kolejności zgłoszeń, prowadzona do wyczerpania limitu miejsc.

Aby zostać przyjętym, należy spełnić poniższe wymagania:

  • Rejestracja w systemie internetowej rekrutacji,
  • Uiszczenie opłaty rekrutacyjnej,
  • Złożenie wymaganych dokumentów.

Wszystkie informacje dotyczące zasad rekrutacji znajdą Państwo w zakładce Rekrutacja – Krok po kroku.

ROZKŁAD ZJAZDÓW I ZAJĘĆ W ROKU AKADEMICKIM

  • Zajęcia prowadzone są hybrydowo, tj. wykłady w formie zdalnej, ćwiczenia kontaktowo w budynku Uczelni,
  • Zjazdy odbywają się jeden lub dwa razy w miesiącu,
  • Zajęcia odbywają się w weekendy sobota (cały dzień), niedziela (do godziny ok. 16:30),
  • Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka kliniczna (210h) trwają dwa semestry i kończą się egzaminem końcowym.
0%

zajęć w formie ćwiczeń

PODCZAS STUDIÓW REALIZOWANE SĄ NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY

  • Fizjologia i patofizjologia żywienia 
  • Podstawy dietetyki klinicznej
  • Żywienie dojelitowe i pozajelitowe 
  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych 
  • Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
  • Dieta szpitalna w praktyce 
  • Dieta eliminacyjna w praktyce klinicznej 
  • Dietetyka kliniczna w populacji pediatrycznej
  • Projektowanie diet w wybranych jednostkach chorobowych 
  • Suplementacja diety 
  • Symulacja wywiadu dietetycznego

JAK PROWADZONE SĄ ZAJĘCIA?

Zajęcia prowadzone są w zróżnicowany sposób. Część teoretyczna realizowana jest poprzez zajęcia online na platformie Microsoft Teams, a zajęcia praktyczne odbywają się w budynku uczelni w wyspecjalizowanych pracowniach. 

W ramach zajęć praktycznych, studenci odbywają zajęcia w laboratorium czy pracowni komputerowej.

Takie zróżnicowanie daje możliwość zdobycia unikalnych umiejętności i doświadczenia w pracy w ramach tego kierunku.

WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW

  • Uczęszczanie na zajęcia praktyczne oraz teoretyczne
  • Uzyskanie pozytywnych zaliczeń z poszczególnych przedmiotów
  • Pozytywna ocena z egzaminu końcowego
  • Wniesienie wymaganych opłat
25% wykładów

PROCES NAUCZANIA

25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.

75% zajęć praktycznych

PROCES NAUCZANIA

75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.

Egzamin końcowy

PROCES NAUCZANIA

Na koniec studiów, studenci zobowiązani są do zdania egzaminu końcowego.

Opłaty

FORMA NIESTACJONARNA - STUDIA PODYPLOMOWE

  • Opłata rekrutacyjna - 85zł
  • 5500zł - czesne za 2 semestry

Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.

Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia

Zostań studentem WSZUiE

TYLKO W 4 KROKACH

Etap 1

Zarejestruj się

https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/

Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).

Etap 2

Dokonaj opłaty

Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.

Etap 3

Złóż dokumenty w biurze rekrutacji

Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.

Etap 4

Ciesz się studiami

Masz więcej pytań? Zapraszamy do kontaktu z nami!

Specjalista ds. rekrutacji

  • Arkadiusz Skrzypczak
  • tel. 668617060
  • rekrutacja@wszuie.pl