DIETETYKA STUDIA II STOPNIA

CZAS TRWANIA

2 lata = 4 semestry

MAGISTER

Uzyskany tytuł

POLSKI

Język wykładowy

FORMA

Niestacjonarna

Studia II stopnia na kierunku Dietetyka pozwalają na poszerzanie zdobytej wiedzy i umiejętności po I stopniu studiów na kierunku Dietetyka lub pokrewnych. Bogata oferta specjalności pozwala na rozbudowanie kompetencji absolwentów o najnowsze potrzeby rynku związane z rosnącym znaczeniem zdrowia i nawyków żywieniowych wśród społeczeństwa. Studia II stopnia przeznaczone są dla absolwentów studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, jednak o przyjęcie mogą również ubiegać się absolwenci innych, pokrewnych kierunków studiów po zdaniu egzaminu wstępnego*.

Magister dietetyki będzie przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach, w administracji państwowej, samorządowej, gospodarczej i oświatowej w zakresie problematyki żywienia oraz w instytucjach doradczych i szkolących z zakresu dietetyki. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych i/lub psychodietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Posiada kompetencje do współtworzenia programów profilaktycznych o tematyce zdrowotnej. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytucjach naukowo-badawczych.
Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług dotyczących poradnictwa dietetycznego.

Po zakończeniu studiów II stopnia, student uzyska dyplom ukończenia z tytułem zawodowym magistra.

*O przyjęcie mogą również ubiegać sięabsolwenci innych kierunków studiów po zdaniu egzaminu wstępnego (więcej informacji udziela Dział Rekrutacji tel. 61 655 85 71)

Wybór specjalności

Studenci w trakcie studiów wybierają jedną ze specjalności

Specjalność

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa umożliwia zdobycie wiedzy z zakresu żywienia w różnych dyscyplinach sportowych, medycyny sportu, a także teorii treningu sportowego i psychologii sportu.

Studenci zdobywają umiejętności związane z planowaniem zindywidualizowanego programu żywieniowego sportowca zarówno na poziomie amatorskim, jak i zawodowym.

Przyswajają wiedzę w zakresie przeprowadzania analizy pod kątem żywieniowym, zdrowotnym oraz psychologicznym. A także poznają narzędzia psychodietetyczne, które wykorzystają w przyszłości w pracy gabinetowej.

Absolwenci mają możliwość zatrudnienia w Polskich Związkach Sportowych, Okręgowych Związkach Sportowych, klubach sportowych oraz klubach fitness i siłowniach, salonach SPA, sanatoriach, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety, lub ośrodkach badawczo-rozwojowych.

Wiodące przedmioty

  • Fizjologia i endokrynologia wysiłku fizycznego
  • Indywidualny program dietetyczny sportowca
  • Podstawy fitoterapii w sporcie
  • Planowanie i monitorowanie procesu treningowego
  • Super żywność – nowe spojrzenie na odżywianie
  • Żywienie w różnych dyscyplinach sportu

Jak prowadzone są zajęcia?

Z racji na specyfikę specjalności w ramach zajęć praktycznych studenci ćwiczą w pracowni gastronomicznej czy na programach dietetycznych, np. DietetykPro. Uczą się w jaki sposób przygotować indywidualne posiłki dla sportowców czy osób aktywnych fizycznie.

W ramach specjalności zajęcia prowadzone są na terenie uczelni, w halach sportowych lub laboratoriach.

0%

zajęć w formie ćwiczeń

Specjalność

Dietetyka spersonalizowana i psychodietetyka

Wiodące przedmioty

  • Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem i odchudzaniem
  • Antropometria i ocena stanu odżywienia człowieka
  • Psychologiczne aspekty radzenia sobie z pacjentem z zaburzeniami odżywiania
  • Indywidualny program dietetyczny
  • Projektowanie programów profilaktycznych
  • Techniki behawioralno-poznawcze w pracy dietetyka

Dietetyka spersonalizowana i psychodietetyka to specjalność, dzięki której student dysponuje pogłębioną wiedzą w zakresie psychologicznych aspektów odżywiania i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, problematyki zaburzeń odżywiania oraz zaburzeń obrazu ciała, wspomagania żywieniowego procesu interdyscyplinarnego leczenia zaburzeń psychicznych i schorzeń neurologicznych.

Absolwent ma umiejętność udzielania kompetentnych porad psychodietetycznych oraz planowania żywienia dla pacjentów z zaburzeniami psychicznymi, oraz klientów potrzebujących uwzględnienia aspektów psychologicznych w zmianie nawyków żywieniowych.

Absolwent potrafi współpracować w zespole interdyscyplinarnym i zna rolę dietetyka lub psychodietetyka w procesie terapeutycznym. Posiada podstawowe umiejętności pomagania, zna również techniki psychologiczne podnoszące efektywność pracy z pacjentami.

Jak prowadzone są zajęcia?

W ramach specjalności Dietetyki spersonalizowanej i psychodietetyki prowadzone są w większości zajęcia praktyczne, na których studenci ćwiczą konstruowanie zindywidualizowanych diet dla osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania, zaburzeniami psychicznymi oraz klientów potrzebujących uwzględnienia aspektów psychologicznych w zmianie nawyków żywieniowych. Uczą się, w jaki sposób przygotować indywidualne posiłki w programach graficznych, np. DietetykPro oraz w pracowni gastronomicznej.

W ramach specjalności zajęcia prowadzone są na terenie uczelni lub laboratoriach.

0%

zajęć w formie ćwiczeń

25% wykładów

PROCES NAUCZANIA

25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.

75% zajęć praktycznych

PROCES NAUCZANIA

75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.

Praktyki zawodowe

PROCES NAUCZANIA

Studenci uczestniczą w praktykach zawodowych - 700h przez 3 lata.

Opłaty

FORMA NIESTACJONARNA

  • Opłata rekrutacyjna - 85zł
  • I rok - 499zł
  • II rok - 579zł

Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.

Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia

Do pobrania

  • Plany studiów - kierunek dietetyka, studia magisterskie, niestacjonarne 2021-2023
  • POBIERZ
    .pdf
  • Dietetyka - plany studiów 2022-2024
  • POBIERZ
    .pdf
  • Literatura - Egzamin wstępny na studia magisterskie
  • POBIERZ
    .pdf
  • Regulamin studiów z dn. 26.04.2022
  • POBIERZ
    .pdf
  • Zagadnienia do egzaminu wstępnego - mgr
  • POBIERZ
    .pdf

Zostań studentem WSZUiE

TYLKO W 4 KROKACH

Etap 1

Zarejestruj się

https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/

Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).

Etap 2

Dokonaj opłaty

Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.

Etap 3

Złóż dokumenty w biurze rekrutacji

Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.

Etap 4

Ciesz się studiami

Masz więcej pytań? Zapraszamy do kontaktu z nami!

Specjalista ds. rekrutacji

  • Arkadiusz Skrzypczak
  • tel. 668617060
  • rekrutacja@wszuie.pl