
STUDIA PODYPLOMOWE
DIETETYKA KLINICZNA
CZAS TRWANIA
1 rok = 2 semestry
POLSKI
Język wykładowy
PODYPLOMOWE
Rodzaj studiów
FORMA
Niestacjonarna
Studia podyplomowe obejmują zagadnienia z dziedziny dietetyki klinicznej, na którą składa się diagnostyka odżywiania, leczenie i poradnictwo, służące poprawie wyników leczenia.
Słuchacze podczas studiów:
- zapoznają się m.in. z tematyką fizjologii i patofizjologii żywienia, diagnostyką laboratoryjną w dietetyce, żywieniem w konkretnych jednostkach chorobowych;
- zdobywają umiejętność przygotowania diety szpitalnej, projektowania diet w wybranych jednostkach chorobowych; potrafią przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem.
Absolwent studiów jest w stanie ocenić potrzeby żywieniowe pacjentów w różnych stanach klinicznych, wymagających opieki zespołu interdyscyplinarnego; posiada wiedzę i umiejętność opieki żywieniowej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami dietetycznymi. Uzyskane kwalifikacje pozwolą na zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi profesjonalnej opieki żywieniowej. Celem studiów w obszarze dietetyki klinicznej jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenie żywienia osób wymagających specjalnego żywienia oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia, przygotowania diety i jej ewentualnej fortyfikacji.
Studia skierowane są do:
- Osób zainteresowanych tematyką dietetyki klinicznej, w tym prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych, Posiadających dyplom ukończenia szkoły wyższej o profilu medycznym, biochemicznym, biologicznym, chemicznym (tj. dla lekarzy, dietetyków, farmaceutów, fizjologów, biochemików, psychologów, pielęgniarek, fizjoterapeutów, kosmetologów).
Uwaga: Uczestnikiem studiów podyplomowych może być osoba, która posiada kwalifikację pełną co najmniej na poziomie 6 uzyskaną w systemie szkolnictwa wyższego i nauki (Dz. U. 2018 poz. 1668, art. 160.1, ustawa z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce)
WARUNKI PRZYJĘCIA NA STUDIA
Rekrutacja odbywa się na podstawie kolejności zgłoszeń, prowadzona do wyczerpania limitu miejsc.
Aby zostać przyjętym, należy spełnić poniższe wymagania:
- Rejestracja w systemie internetowej rekrutacji,
- Uiszczenie opłaty rekrutacyjnej,
- Złożenie wymaganych dokumentów.
Wszystkie informacje dotyczące zasad rekrutacji znajdą Państwo w zakładce Rekrutacja – Krok po kroku.
ROZKŁAD ZJAZDÓW I ZAJĘĆ W ROKU AKADEMICKIM
- Zajęcia prowadzone są hybrydowo, tj. wykłady w formie zdalnej, ćwiczenia kontaktowo w budynku Uczelni,
- Zjazdy odbywają się jeden lub dwa razy w miesiącu,
- Zajęcia odbywają się w weekendy sobota (cały dzień), niedziela (do godziny ok. 16:30),
- Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka kliniczna (210h) trwają dwa semestry i kończą się egzaminem końcowym.
zajęć w formie ćwiczeń
PODCZAS STUDIÓW REALIZOWANE SĄ NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY
- Fizjologia i patofizjologia żywienia
- Podstawy dietetyki klinicznej
- Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych
- Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
- Dieta szpitalna w praktyce
- Dieta eliminacyjna w praktyce klinicznej
- Dietetyka kliniczna w populacji pediatrycznej
- Projektowanie diet w wybranych jednostkach chorobowych
- Suplementacja diety
- Symulacja wywiadu dietetycznego

JAK PROWADZONE SĄ ZAJĘCIA?
Zajęcia prowadzone są w zróżnicowany sposób. Część teoretyczna realizowana jest poprzez zajęcia online na platformie Microsoft Teams, a zajęcia praktyczne odbywają się w budynku uczelni w wyspecjalizowanych pracowniach.
W ramach zajęć praktycznych, studenci odbywają zajęcia w laboratorium czy pracowni komputerowej.
Takie zróżnicowanie daje możliwość zdobycia unikalnych umiejętności i doświadczenia w pracy w ramach tego kierunku.
WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW
PROCES NAUCZANIA
25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.
PROCES NAUCZANIA
75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.
PROCES NAUCZANIA
Na koniec studiów, studenci zobowiązani są do zdania egzaminu końcowego.
Opłaty
FORMA NIESTACJONARNA - STUDIA PODYPLOMOWE
- Opłata rekrutacyjna - 85zł
- 5500zł - czesne za 2 semestry
Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.
Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia
Zostań studentem WSZUiE
TYLKO W 4 KROKACH
Etap 1
Zarejestruj się
https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/
Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).
Etap 2
Dokonaj opłaty
Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.
Etap 3
Złóż dokumenty w biurze rekrutacji
Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.
Etap 4