STUDIA PODYPLOMOWE

PORADNICTWO ŻYWIENIOWE

CZAS TRWANIA

1 rok = 2 semestry

POLSKI

Język wykładowy

PODYPLOMOWE

Rodzaj studiów

FORMA

Niestacjonarna

Tematyka studiów pozwala na zdobycie podstawowej wiedzy i umiejętności w zakresie: oceny stanu odżywienia, zasad postępowania dietetycznego w zależności od stanu klinicznego pacjenta, zasad żywienia zbiorowego, a także wspomagania żywieniowego osób podejmujących aktywność fizyczną. W programie studiów znajdują się również wybrane zagadnienia psychodietetyczne, które pozwalają zrozumieć istotę problemów związanych z odżywianiem oraz skutecznie motywować do zmiany. Narzędzia psychodietetyczne wraz z prawidłowo dobranym planem żywieniowym podwyższają skuteczność dietoterapii. Celem prowadzonych zajęć jest przekazanie na najwyższym poziomie nie tylko wiedzy teoretycznej, ale przede wszystkim umiejętności praktycznych, które studenci uzyskają podczas zajęć z planowania i projektowania diet przy wykorzystaniu nowoczesnych programów komputerowych wspomagania dietetycznego.

Studia skierowane są do:
– osób zainteresowanych dietetyką oraz prowadzeniem poradnictwa żywieniowego,
– osób ubiegających się o przyjęcie na studia magisterskie na kierunku dietetyka (mogą stanowić kurs przygotowawczy)

Uwaga: Warunkiem uczestnictwa w studiach podyplomowych jest ukończenie co najmniej studiów I stopnia (licencjackich) lub studiów II stopnia (magisterskich) lub jednolitych studiów magisterskich dowolnego kierunku.

WARUNKI PRZYJĘCIA NA STUDIA

Rekrutacja odbywa się na podstawie kolejności zgłoszeń, prowadzona do wyczerpania limitu miejsc.

Aby zostać przyjętym, należy spełnić poniższe wymagania:

  • Rejestracja w systemie internetowej rekrutacji,
  • Uiszczenie opłaty rekrutacyjnej,
  • Złożenie wymaganych dokumentów.

Wszystkie informacje dotyczące zasad rekrutacji znajdą Państwo w zakładce Rekrutacja – Krok po kroku.

ROZKŁAD ZJAZDÓW I ZAJĘĆ W ROKU AKADEMICKIM

  • Zajęcia prowadzone są hybrydowo, tj. wykłady w formie zdalnej, ćwiczenia kontaktowo w budynku Uczelni,
  • Zjazdy odbywają się jeden lub dwa razy w miesiącu,
  • Zajęcia odbywają się w weekendy sobota (cały dzień), niedziela (do godziny ok. 16:30),
  • Studia podyplomowe na kierunku Poradnictwo żywieniowe (240h) trwają dwa semestry i kończą się egzaminem końcowym.
0%

zajęć w formie ćwiczeń

PODCZAS STUDIÓW REALIZOWANE SĄ NASTĘPUJĄCE PRZEDMIOTY

  • Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego,
  • Podstawy biochemii i fizjologii żywienia,
  • Podstawy chemii żywności,
  • Diagnostyka laboratoryjna,
  • Towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • Żywienie człowieka zdrowego,
  • Dietetyka kliniczna z elementami zaburzeń odżywiania, oceną stanu odżywiania i sposobu odżywiania,
  • Edukacja żywieniowa,
  • Podstawowe narzędzia w pracy dietetyka,
  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych,
  • Planowanie i projektowanie diet – komputerowe systemy wspomagania dietetycznego,
  • Podstawy żywienia zbiorowego,
  • Farmakologia i farmakoterapia żywienia z oceną interakcji leków z żywnością,
  • Wybrane zagadnienia z zakresu marketingu i zarządzania w usługach żywieniowych,
  • Podstawy aktywności fizycznej,
  • Żywienie osób aktywnych fizycznie,
  • Wytwarzanie potraw dietetycznych,
  • Psychodietetyka i komunikacja z pacjentem.

JAK PROWADZONE SĄ ZAJĘCIA?

Zajęcia prowadzone są w zróżnicowany sposób. Część teoretyczna realizowana jest poprzez zajęcia online na platformie Microsoft Teams, a zajęcia praktyczne odbywają się w budynku uczelni w wyspecjalizowanych pracowniach. 

W ramach zajęć praktycznych, studenci odbywają zajęcia w pracowni gastronomicznej, laboratorium oraz pracowni komputerowej.

Takie zróżnicowanie daje możliwość zdobycia unikalnych umiejętności i doświadczenia w pracy w ramach tego kierunku.

WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW

  • Uczęszczanie na zajęcia praktyczne oraz teoretyczne
  • Uzyskanie pozytywnych zaliczeń z poszczególnych przedmiotów
  • Pozytywna ocena z egzaminu końcowego
  • Wniesienie wymaganych opłat
25% wykładów

PROCES NAUCZANIA

25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.

75% zajęć praktycznych

PROCES NAUCZANIA

75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.

Egzamin końcowy

PROCES NAUCZANIA

Na koniec studiów, studenci zobowiązani są do zdania egzaminu końcowego.

Opłaty

FORMA NIESTACJONARNA - STUDIA PODYPLOMOWE

  • Opłata rekrutacyjna - 85zł
  • 5000zł - czesne za 2 semestry

Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.

Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia

Zostań studentem WSZUiE

TYLKO W 4 KROKACH

Etap 1

Zarejestruj się

https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/

Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).

Etap 2

Dokonaj opłaty

Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.

Etap 3

Złóż dokumenty w biurze rekrutacji

Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.

Etap 4

Ciesz się studiami

Masz więcej pytań? Zapraszamy do kontaktu z nami!

Specjalista ds. rekrutacji

  • Arkadiusz Skrzypczak
  • tel. 668617060
  • rekrutacja@wszuie.pl