DIETETYKA STUDIA I STOPNIA

POLSKI

Język wykładowy

FORMA

Niestacjonarna, stacjonarna

CZAS TRWANIA

3 lata = 6 semestrów

LICENCJAT

Uzyskany tytuł

Kierunek ten przygotowuje studenta m.in do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, uwzględniania czynników psychologicznych w zaleceniach żywieniowych, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, prowadzenia edukacji żywieniowej oraz współpracy z pracownikami ochrony zdrowia.

Podczas zajęć wykorzystywany jest profesjonalny sprzęt oraz oprogramowanie komputerowe, umożliwiające analizę składu ciała, ocenę wydatku energetycznego czy układanie spersonalizowanych diet. Wykłady odbywają się w trybie zdalnym z wykorzystaniem MS Teams, natomiast ćwiczenia w formie kontaktowej w budynku uczelni oraz we współpracy z Poznańskim Parkiem Naukowo-Technologicznym, Akademią Wychowania Fizycznego w Poznaniu.

Program studiów przewiduje 700 godzin praktyk zawodowych w ośrodkach prowadzących poradnictwo dietetyczne, żywienie zbiorowe oraz w zakładach przemysłu spożywczego.

Studia licencjackie kończą się egzaminem dyplomowym licencjackim, a celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.

Wybór specjalności

Studenci w trakcie studiów wybierają jedną ze specjalności

Specjalność

Poradnictwo dietetyczne

Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę w zakresie diet alternatywnych, suplementacji diety, żywienia dzieci i młodzieży, osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób starszych.

Studenci nabywają umiejętności z zakresu udzielania kompleksowych porad dietetycznych oraz planowania żywienia da osób zdrowych i w różnych jednostkach chorobowych, a także edukowania w zakresie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Specjalność ta ukazuje, jak ważna jest rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych oraz w poprawie jakości życia społeczeństwa. W ramach zajęć praktycznych, studenci przeprowadzają wywiady żywieniowe z pacjentami, analizują produkty spożywcze przy udziale metod fizykochemicznych oraz przygotowują napary z surowców zielarskich, poznając ich właściwości prozdrowotne, czemu towarzyszy ich degustacja.

Absolwenci tej specjalności znajdują zatrudnienie w gabinetach dietetycznych, szpitalach, poradniach chorób metabolicznych, zakładach żywienia zbiorowego np. stołówkach szkolnych, przedszkolach, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, restauracjach oraz sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością.

Wiodące przedmioty

  • Poradnictwo dietetyczne
  • Dietetyka gerontologiczna
  • Żywienie zbiorowe
  • Choroby dietozależne
  • Żywność funkcjonalna i dietetyczna z elementami nutrigenomiki
  • Zaburzenia odżywiania

Jak prowadzone są zajęcia?

Studenci w ramach zajęć uczą się obsługi i wykorzystywania urządzeń służących między innymi do:

  • pomiaru masy ciała przy pomocy analizatorów BIA,
  • fałdomierzy,
  • taśm pomiarowych,
  • urządzenia wykorzystywanego do pomiaru tętna Polar Verity Sense, które pozwala na rejestrowanie treningów w oparciu o częstotliwości skurczów serca, czas trwania sesji treningowych, wizualizację stref tętna, rezultat treningu oraz liczbęspalonych kalorii w trakcie wysiłku fizycznego.

Poza zajęciami, studenci mają nieograniczony dostęp do programu DietetykPro, który umożliwia poznanie już w toku studiów najlepszych narzędzi do pracy w gabinecie dietetycznym.

0%

zajęć w formie ćwiczeń

Specjalność

Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej

Wiodące przedmioty

  • Żywienie w sporcie i rekreacji
  • Poradnictwo dietetyczne w sporcie
  • Suplementacja w sporcie
  • Biochemiczne podstawy wysiłku fizycznego
  • Medycyna sportu i odnowa biologiczna
  • Podstawo teorii treningu sportowego
  • Elementy metodyki różnych dyscyplin sportowych

Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej to przede wszystkim wiedza z zakresu żywienia, suplementacji w sporcie i rekreacji, medycyny sportu i odnowy bioligicznej, biochemii wysiłku fizycznego oraz teorii treningu sportowego. Na zajęciach omawiane są suplementy diety dla sportowców, stosowane w celu zwiększenia wydolności organizmu, a także podstawowa diagnostyka oraz sposób postępowania w najczęściej występujących urazach sportowych. Podczas zajęć studenci uczęszczają na zajęcia z profesjonalnymi dietetykami sportowymi, co daje im możliwość poznania realiów pracy w przyszłym zawodzie.

Studenci zdobywają umiejętności z zakresu udzielania profesjonalnego poradnictwa w zakresie żywienia i suplementacji osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną oraz wyczynowych sportowców z różnych dyscyplin sportowych, w celu podniesienia ich efektywności treningu. Ponadto uczą się dostosowywać dietę i suplementację do stanu zdrowia podopiecznych oraz konstruować właściwe plany żywieniowe w odnowie biologicznej i dla osób pragnących prowadzić zdrowy styl życia oraz dbających o swoje zdrowie i wygląd.

Zdobywając umiejętności praktyczne, absolwenci podejmują pracę w klubach sportowych, klubach fitness i siłowniach, salonach SPA, sanatoriach, firmach zajmujących się produkcją żywności, suplementów diety lub ośrodkach badawczo-rozwojowych.

Jak prowadzone są zajęcia?

Studenci w ramach zajęć uczą się obsługi i wykorzystywania urządzeń służących między innymi do:

  • pomiaru masy ciała przy pomocy analizatorów BIA,
  • fałdomierzy,
  • taśm pomiarowych,
  • urządzenia wykorzystywanego do pomiaru tętna Polar Verity Sense, które pozwala na rejestrowanie treningów w oparciu o częstotliwości skurczów serca, czas trwania sesji treningowych, wizualizację stref tętna, rezultat treningu oraz liczbęspalonych kalorii w trakcie wysiłku fizycznego.
Studenci ponadto zapoznają się z podstawową interpretacją badań laboratoryjnych, mają możliwość przeprowadzenia testów oceniających poziom sprawności fizycznej, analizują protokoły suplementacyjne.
 

Poza zajęciami, studenci mają nieograniczony dostęp do programu DietetykPro, który umożliwia poznanie już w toku studiów najlepszych narzędzi do pracy w gabinecie dietetycznym.

0%

zajęć w formie ćwiczeń

25% wykładów

PROCES NAUCZANIA

25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.

75% zajęć praktycznych

PROCES NAUCZANIA

75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.

Praktyki zawodowe

PROCES NAUCZANIA

Studenci uczestniczą w praktykach zawodowych - 520h przez 2 lata.

Opłaty

FORMA NIESTACJONARNA

  • Opłata rekrutacyjna - 85zł
  • I rok - 385zł
  • II rok - 425zł
  • III rok - 445zł

Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.

Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia

Do pobrania

  • Dietetyka - Program studiów I stopnia tryb niestacjonarny (2022-2025)
  • POBIERZ
    .pdf
  • Dietetyka - Program studiów I stopnia tryb niestacjonarny (2020-2023)
  • POBIERZ
    .pdf
  • Dietetyka - Program studiów I stopnia tryb niestacjonarny (2021-2023)
  • POBIERZ
    .pdf
  • Regulamin studiów z dnia 26.04.2022
  • POBIERZ
    .pdf

Zostań studentem WSZUiE

TYLKO W 4 KROKACH

Etap 1

Zarejestruj się

https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/

Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).

Etap 2

Dokonaj opłaty

Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.

Etap 3

Złóż dokumenty w biurze rekrutacji

Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.

Etap 4

Ciesz się studiami

Masz więcej pytań? Zapraszamy do kontaktu z nami!

Specjalista ds. rekrutacji

  • Arkadiusz Skrzypczak
  • tel. 668617060
  • rekrutacja@wszuie.pl