
DIETETYKA STUDIA I STOPNIA
POLSKI
Język wykładowy
FORMA
Niestacjonarna, stacjonarna
CZAS TRWANIA
3 lata = 6 semestrów
LICENCJAT
Uzyskany tytuł
Kierunek ten przygotowuje studenta m.in do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, uwzględniania czynników psychologicznych w zaleceniach żywieniowych, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, prowadzenia edukacji żywieniowej oraz współpracy z pracownikami ochrony zdrowia.
Podczas zajęć wykorzystywany jest profesjonalny sprzęt oraz oprogramowanie komputerowe, umożliwiające analizę składu ciała, ocenę wydatku energetycznego czy układanie spersonalizowanych diet. Wykłady odbywają się w trybie zdalnym z wykorzystaniem MS Teams, natomiast ćwiczenia w formie kontaktowej w budynku uczelni oraz we współpracy z Poznańskim Parkiem Naukowo-Technologicznym, Akademią Wychowania Fizycznego w Poznaniu.
Program studiów przewiduje 700 godzin praktyk zawodowych w ośrodkach prowadzących poradnictwo dietetyczne, żywienie zbiorowe oraz w zakładach przemysłu spożywczego.
Studia licencjackie kończą się egzaminem dyplomowym licencjackim, a celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
Wybór specjalności
Studenci w trakcie studiów wybierają jedną ze specjalności
Specjalność
Poradnictwo dietetyczne
Studenci tej specjalności zdobywają wiedzę w zakresie diet alternatywnych, suplementacji diety, żywienia dzieci i młodzieży, osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób starszych.
Studenci nabywają umiejętności z zakresu udzielania kompleksowych porad dietetycznych oraz planowania żywienia da osób zdrowych i w różnych jednostkach chorobowych, a także edukowania w zakresie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Specjalność ta ukazuje, jak ważna jest rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych oraz w poprawie jakości życia społeczeństwa. W ramach zajęć praktycznych, studenci przeprowadzają wywiady żywieniowe z pacjentami, analizują produkty spożywcze przy udziale metod fizykochemicznych oraz przygotowują napary z surowców zielarskich, poznając ich właściwości prozdrowotne, czemu towarzyszy ich degustacja.
Absolwenci tej specjalności znajdują zatrudnienie w gabinetach dietetycznych, szpitalach, poradniach chorób metabolicznych, zakładach żywienia zbiorowego np. stołówkach szkolnych, przedszkolach, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, restauracjach oraz sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością.
Wiodące przedmioty
- Poradnictwo dietetyczne
- Dietetyka gerontologiczna
- Żywienie zbiorowe
- Choroby dietozależne
- Żywność funkcjonalna i dietetyczna z elementami nutrigenomiki
- Zaburzenia odżywiania
Jak prowadzone są zajęcia?
Studenci w ramach zajęć uczą się obsługi i wykorzystywania urządzeń służących między innymi do:
- pomiaru masy ciała przy pomocy analizatorów BIA,
- fałdomierzy,
- taśm pomiarowych,
- urządzenia wykorzystywanego do pomiaru tętna Polar Verity Sense, które pozwala na rejestrowanie treningów w oparciu o częstotliwości skurczów serca, czas trwania sesji treningowych, wizualizację stref tętna, rezultat treningu oraz liczbęspalonych kalorii w trakcie wysiłku fizycznego.
Poza zajęciami, studenci mają nieograniczony dostęp do programu DietetykPro, który umożliwia poznanie już w toku studiów najlepszych narzędzi do pracy w gabinecie dietetycznym.
zajęć w formie ćwiczeń
Specjalność
Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej
Wiodące przedmioty
- Żywienie w sporcie i rekreacji
- Poradnictwo dietetyczne w sporcie
- Suplementacja w sporcie
- Biochemiczne podstawy wysiłku fizycznego
- Medycyna sportu i odnowa biologiczna
- Podstawo teorii treningu sportowego
- Elementy metodyki różnych dyscyplin sportowych
Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej to przede wszystkim wiedza z zakresu żywienia, suplementacji w sporcie i rekreacji, medycyny sportu i odnowy bioligicznej, biochemii wysiłku fizycznego oraz teorii treningu sportowego. Na zajęciach omawiane są suplementy diety dla sportowców, stosowane w celu zwiększenia wydolności organizmu, a także podstawowa diagnostyka oraz sposób postępowania w najczęściej występujących urazach sportowych. Podczas zajęć studenci uczęszczają na zajęcia z profesjonalnymi dietetykami sportowymi, co daje im możliwość poznania realiów pracy w przyszłym zawodzie.
Studenci zdobywają umiejętności z zakresu udzielania profesjonalnego poradnictwa w zakresie żywienia i suplementacji osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną oraz wyczynowych sportowców z różnych dyscyplin sportowych, w celu podniesienia ich efektywności treningu. Ponadto uczą się dostosowywać dietę i suplementację do stanu zdrowia podopiecznych oraz konstruować właściwe plany żywieniowe w odnowie biologicznej i dla osób pragnących prowadzić zdrowy styl życia oraz dbających o swoje zdrowie i wygląd.
Zdobywając umiejętności praktyczne, absolwenci podejmują pracę w klubach sportowych, klubach fitness i siłowniach, salonach SPA, sanatoriach, firmach zajmujących się produkcją żywności, suplementów diety lub ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Jak prowadzone są zajęcia?
Studenci w ramach zajęć uczą się obsługi i wykorzystywania urządzeń służących między innymi do:
- pomiaru masy ciała przy pomocy analizatorów BIA,
- fałdomierzy,
- taśm pomiarowych,
- urządzenia wykorzystywanego do pomiaru tętna Polar Verity Sense, które pozwala na rejestrowanie treningów w oparciu o częstotliwości skurczów serca, czas trwania sesji treningowych, wizualizację stref tętna, rezultat treningu oraz liczbęspalonych kalorii w trakcie wysiłku fizycznego.
Poza zajęciami, studenci mają nieograniczony dostęp do programu DietetykPro, który umożliwia poznanie już w toku studiów najlepszych narzędzi do pracy w gabinecie dietetycznym.
zajęć w formie ćwiczeń
PROCES NAUCZANIA
25% czasu nauczania stanowią wykłady, zarówno stacjonarne jak i online.
PROCES NAUCZANIA
75% czasu nauczania stanowią zajęcia praktyczne na uczelni.
PROCES NAUCZANIA
Studenci uczestniczą w praktykach zawodowych - 520h przez 2 lata.
Opłaty
DIETETYKA I STOPNIA
FORMA NIESTACJONARNA
- Opłata rekrutacyjna - 85zł
- I rok - 385zł
- II rok - 425zł
- III rok - 445zł
Opłata rekrutacyjna jest obowiązkowa i jest zwrotna w przypadku nie utworzenia kierunku. Płatności można dokonywać w ratach.
Studenci WSZUiE mogą ubiegać się o przyznanie stypendium i innych form finansowego wsparcia
Do pobrania
Zostań studentem WSZUiE
TYLKO W 4 KROKACH
Etap 1
Zarejestruj się
https://ehms.wszuie.pl/e-rekrutacja/
Wybierz poziom studiów (studia I, II stopnia lub podyplomowe). Następnie określ kierunek
(dietetyka lub kosmetologia) i formę kształcenia (stacjonarna lub niestacjonarna).
Etap 2
Dokonaj opłaty
Po rejestracji w systemie zostanie wygenerowany indywidualny numer konta bankowego, przypisany do
każdego studenta, na który należy dokonywać opłat.
Numer konta oraz termin i wysokość opłaty będą widniały w zakładce 'Płatności’.
Etap 3
Złóż dokumenty w biurze rekrutacji
Po poprawnej rejestracji, należy złożyć dokumenty w Biurze Rekrutacji znajdującym się w siedzibie
uczelni przy ul. Brzeźnickiej 3 w Poznaniu (pokój 105).
Dokumenty można również wysłać drogą pocztową lub kurierem na adres uczelni. Formularze należy
pobrać z zakładki „Druki” znajdującej się na indywidualnym koncie kandydata stworzonym po rejestracji.
Etap 4